<< Back

business analist (deadline 27-11)

  • Company Ministerie van Justitie & Veiligheid
  • Location Utrecht
  • Job Type Freelance
  • Posted 11/20/2023

Business analist – Ministerie van Justitie & Veiligheid 

Locatie Utrecht 

Uren per week 32 – 35 

Looptijd 14-12-2023 t/m 24-11-2024 

Optie verlenging Nee 

Rolomschrijving en taakafspraken

De business analist is een adviseur voor de inrichting van bedrijfsprocessen, de bedrijfsvoering en de daarvoor benodigde informatievoorziening. De business analist analyseert (de behoeften aan) informatie en informatiesystemen, uitgaande van de eisen aan de bedrijfsprocessen en de workflow daarbinnen. In het verlengde daarvan wordt meegewerkt aan het vaststellen en verbeteren van de informatievoorziening in het algemeen en aan specifieke of individuele informatiesystemen om daarmee bedrijfsprocessen optimaal te ondersteunen.

Bij SAFe is de business analist is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het opstellen van de business epics op portfolio niveau. In die hoedanigheid vormt deze rol een belangrijke schakel tussen de bedrijfsvisie aan de ene kant, en de realisatie van de bedrijfsdoelen die deze visie invullen anderzijds.

Op corporate dan wel domein portfolio niveau zal de Business Analist samen met de enterprise architecten een team vormen die samen als team zorgdragen voor opstellen van epics, om zodoende de organisatie van werkvoorraad te voorzien. Het team kan werken als team, maar de kanban werkwijze past hier ook. In elk geval visualiseren zij de voortgang van alle epics middels een fysiek kanban bord. Voor die epics die de business analist opstelt kan hij de rol aan van epic owner aannemen.

Achtergrond opdracht:

De businessanalist verdiept zich in de bedrijfsprocessen van de RvdK en analyseert en adviseert met de opgedane kennis mogelijke IT oplossingsrichtingen. De businessanalist is de verbindende schakel tussen projectteams en de IT Scrum teams van de RvdK om met elkaar tot de IT oplossing te komen die de meeste waarde voor onze organisatie oplevert. De RvdK werkt Agile.

Taken en verantwoordelijkheden:

Je verdiept je in de RvdK bedrijfsprocessen en de IV tot je op beide vlakken over diepgaande kennis beschikt. Je analyseert de impact van potentiële nieuwe projecten, in jouw analyse betrek je tenminste de volgende aspecten: security, privacy, communicatie, organisatie, personeel, administratieve organisatie, financiën, informatievoorziening, juridisch, technologie en huisvesting.

Hierbij heb je regelmatig afstemming met stakeholders binnen en buiten de organisatie

Je schrijft mee aan business cases of andere notities die zorgen dat stuurgroepen, projectleiders of het portfolio office de juiste besluiten kunnen nemen.

De voorstellen voor oplossingen weet je zo te formuleren dat deze op bestuurlijk niveau basis bieden voor besluitvorming en op operationeel niveau het uitgangspunt voor features en user stories vormen.

je haalt business requirements op en vertaalt deze in features en user stories die door de IV agile/scrum teams verder kunnen worden opgepakt.

Je participeert vanuit IV regie in projecten en bent daarmee de belangrijke inhoudelijk schakel tussen projecten en de IV regie agile teams.

Je werkt aan betrouwbare relaties met de ketenpartners en helpt in het identificeren van de wederzijdse eisen en behoeftes.

Welke competenties neem je mee?

  • Je beschikt over een groot analytisch denkvermogen
  • Je bent in staat om te werken in een complexe technische en/of informatieve omgeving
  • Je bent je bewust van de effecten van keuzes en besluiten op de gehele organisatie
  • Je werkt graag zelfstandig en zelforganiserend
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden
  • Je spreekt de taal van de gebruiker en ook van de ontwikkelaars in de agile/scrum teams
  • Je neemt het voortouw in het bouwen in onderhouden van relaties
  • Je bent pragmatisch, een teamspeler, innovatief en je omarmt veranderingen

Eisen:

  • Minimaal HBO werk- en denkniveau, aangetoond via het CV met relevante opleidingen en werkervaring voor de opdracht, bij voorkeur op het gebied van informatiekunde/informatica.
  • Kandidaat toont op het CV aan over minimaal 3 jaar ervaring met businessanalyse te beschikken.
  • Ervaring met het opstellen van business-cases, modelleren van processen en informatiestromen (aantoonbaar middels cv).
  • Ervaring met het visualiseren van complexe vraagstukken (aantoonbaar middels cv)

Wensen:

  • Kennis van moderne technologieën en methodieken zoals Swimlanes/ Use Cases/ Userstories/ Interview technieken, Agile/Scrum/BusDevOps/Continuous Integration, Prince2
  • Ervaring met het analiseren van en adviseren over complexe strategische vraagstukken (aangetoond in het CV).
  • Ervaring binnen de publieke sector

Beschrijving directie/dienst/afdeling

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) maakt onderdeel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit ministerie werkt aan een rechtvaardige en veilige samenleving. Door wetgeving, conflictoplossing, vreemdelingenbeleid, preventie en criminaliteitsbestrijding.

De RvdK wordt ingeschakeld wanneer ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen 0 en 18 jaar. De RvdK komt op voor deze kinderen door hun (gezins-)situatie te onderzoeken en te adviseren wat de beste oplossing is of een verzoek in te dienen om ouders te beperken in hun gezag. Bij alle werkzaamheden van de RvdK staat het belang van het kind centraal.

Beschrijving omschrijving dienst, aanleiding en doel

Bij de RvdK werken zo’n tweeduizend medewerkers, verspreid over achttien locaties in het land. De organisatie wordt geleid door de directie en ondersteund door de Landelijke Staforganisatie (LSO). De RvdK werkt sinds 2017 in zelforganiserende en resultaatverantwoordelijke teams. Teams hebben zo de mogelijkheid om het werk grotendeels naar eigen inzicht in te vullen. Ieder team is verantwoordelijk voor het behalen van de teamresultaten en het opstellen van een plan om daar te komen. Medewerkers uit het primaire proces krijgen hierbij ondersteuning van een lokaal supportteam dat bestaat uit een teamcoach, een gebiedsmanager, een adviseur beleid, een HR-adviseur en een werkstroomadviseur. Op dit moment zijn binnen de RvdK verschillen in het tempo waarin gebiedsteams zich ontwikkelen naar de beoogde resultaten. Een aantal locaties en/of gebiedsteams heeft daarbij extra aandacht, sturing en ondersteuning nodig.

Missie en visie

De RvdK is erop gericht dat ieder kind dat wordt gemeld tijdig en effectief wordt geholpen met een goed advies of verzoek aan de rechtbank (de juiste interventie op het juiste moment). Daarom richt de RvdK zich op effectiviteit. De specifieke kennis van de RvdK, opgehaald uit casuïstiek, interventies, en wetenschappelijke inzichten, en het gebruik maken van de kennis van onze professionals zijn essentieel. Het effect is meervoudig: het stelt de RvdK in staat om het methodisch handelen van de eigen professionals continu te verbeteren en waardevolle ervaringen uit onder meer data-analyse te delen met ketenpartners.

Samenwerking is gebiedsgericht vormgegeven, zodat de RvdK aan kan sluiten op de specifieke problematiek en omgeving rond het kind. Bovendien ontsluit de RvdK kennis vanuit een helikopterview, waarmee de RvdK de effectiviteit van de jeugdhulp vergroot.

Deze missie en visie heeft de RvdK vertaald in drie strategische thema’s.

1. Professionele autonomie van medewerkers

De RvdK stimuleert en faciliteert de professionele ruimte van de medewerkers. Teamverantwoordelijkheid is de basis voor de sturing, maar elke autonome professional is aanspreekbaar op eigen handelen, individuele prestatie en op zijn/haar bijdrage aan het teamresultaat. Elke professional zoekt verbinding met andere professionals. De RvdK bouwt aan een krachtige leeromgeving; medewerkers reflecteren en leren van de dilemma’s die in de praktijk voorkomen. Sturing richt zich op effectiviteit en tijdigheid. Leiderschap en staf ondersteunen de professional in zijn proces naar professionele autonomie.

2. Effectieve kinderbescherming

De RvdK verwerft meer kennis over de effectiviteit van het eigen werk en vertaalt deze in het methodisch handelen. De RvdK versterkt de jeugdhulp door samen te werken met partners. Kennis over gedwongen hulpverlening, effectiviteit en beleidsinformatie wordt verzameld en beschikbaar gesteld. Kennis die de RvdK meebrengt vanwege de unieke positie op het snijvlak van pedagogiek en recht, vrijwillige en gedwongen hulpverlening, rijk en gemeente en straf- en civielrecht. De RvdK agendeert ten behoeve van effectieve kinderbescherming.

3. Focus op de kerntaak

De RvdK concentreert zich op de kerntaak vanuit de vuistregel: ieder kind wordt tijdig en effectief geholpen; de juiste interventie op het juiste moment. Dit vraagt om een integrale benadering van meldingen, onderzoek en advies. Dit vraagt om maatwerk. Onafhankelijkheid in het onderzoek blijft van cruciaal belang.