<< Back

Senior verandermanager productowner

  • Company Openbare Ministerie
  • Location Utrecht
  • Job Type Freelance
  • Posted 11/09/2023

Start: vrijdag 1 december 2023

Duur: tot dinsdag 31 december 2024

Uren: 36 uur

Locatie: Utrecht & remote

Gevraagde werkzaamheden of prestatiedoelstelling

Het is van strategisch belang dat het programma Emma focus heeft op de vernieuwing van de digitale ondersteuning: de ontwikkeling van het nieuwe zaaksysteem. En daarmee op:

– Betere digitale ondersteuning van de (uniforme) primaire processen

– Betere digitale samenwerking met ketenpartners

– Vergroten van de wendbaarheid met betrekking tot nieuwe wetgeving

Het programma Emma gaat zich positioneren als een programma voor en door de uitvoering (business). Door de strategische ambities en doelen van de uitvoering centraal te stellen (Welke problemen gaan we met elkaar oplossen?). En die in communicatie te laten terugkomen. Maar ook door het programma ‘dichtbij de uitvoering’ te brengen. Het programma Emma wil zich – voor wat betreft de voortbrenging – positioneren als ‘werkplaats’ waar collega’s uit de OM-praktijk (primair proces) samenwerken met IV-collega’s en samen werken en bouwen het nieuwe zaaksysteem.

Dit stelt op onderdelen nieuwe eisen aan de voortbrenging van IV. Het programma Emma gaat zich – rondom de ontwikkeling van het nieuwe zaaksysteem – organiseren rondom twee lijnen: 1) de voortbrenging 2) de veranderkundige aspecten die aan de orde zijn met betrekking tot de implementatie. De implementatie betreft een meervoudige verandering voor gebruikers: nieuwe digitale ondersteuning, uniforme processen en voorbereiding op nieuwe wetgeving). Met deze tweede lijn ondersteunt het programma Emma de diverse parketten bij de implementatie.

De voortbrenging van ‘het nieuwe systeem’ zal plaatsvinden op basis van agile/scrum, met een nauwe samenwerking tussen proceskringen, het programma Modernisering, medewerkers van de afzonderlijke parketten, procesanalisten, informatieanalisten en modelleurs (bouwers). Multidisciplinaire ontwikkelteams worden samengesteld die nieuwe digitale ondersteuning ontwikkelen.

Het programma Emma werkt nauw samen met de voor het programma relevante portefeuillehouders en proceseigenaren. Bijvoorbeeld rondom de analyse of verdere uitwerking van hetgeen proceskringen opleveren. Maar ook met betrekking tot de samenwerking en (bestuurlijke) afstemming met ketenpartners.

Het OM zoekt een ervaren specialist op het gebied van agile/scrum werken met ruime ervaring in het inrichten en aansturen van agile-voortbrengingsprocessen en de samenwerking tussen de uitvoering en de IV.

Beschrijving directie/dienst/afdeling

Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt – samen met de politie en andere ketenpartners – voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Dit varieert van winkeldiefstal tot moord en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Het werk van het OM is erop gericht dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat zorgvuldig met hun belangen en rechten wordt omgegaan.

Het OM bestaat uit een hoofdkantoor (het Parket-Generaal), 10 arrondissementsparketten, 1 landelijke ressortsorganisatie en een aantal ‘bijzondere’ eenheden t.w. het Landelijk Parket, het Functioneel Parket, het parket CVOM (Centrale Verwerking OM), de DVOM (Dienst Verleningsorganisatie OM) en de Rijksrecherche. Het Openbaar Ministerie is op ca. 35 locaties door heel Nederland gevestigd. In totaal werken ongeveer 5.000 mensen bij het OM.

Aan het hoofd van het OM staat het College van procureurs-generaal. Het College bepaalt het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid van het OM. De zorg voor de organisatie en de bedrijfsvoering ligt eveneens bij het College. Voor een nader profiel van het OM verwijzen wij naar de website van het Openbaar Ministerie: www.om.nl

Achtergrond, aanleiding, reden inhuur en/of doel van de opdracht

Het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie heeft in 2020 een OM Informatiestrategie en meerjarenplan 2020-2027 laten opstellen: het Business + Informatieplan OM (BIPOM).

Op basis van onder andere het BIPOM is de afgelopen jaren een aantal lijnen uitgezet die samenkomen zoals het inrichten van proceseigenaarschap en het uniformeren van processen, het programma modernisering nieuwe wetboek van strafvordering en het inrichten van een programma Emma ter uitvoering van het BIPOM.

Naar één systeem op basis van uniforme processen

In het BIPOM is het doel vastgelegd om één uniforme werkwijze te hebben, ondersteund door één modulair opgebouwd zaaksysteem voor alle zaakstromen binnen het strafrecht. Het gaat om de ondersteuning van werkprocessen die nu ondersteund worden door 7 verschillende zaaksystemen. Dit betekent dat op alle parketten van het OM dusdanig uniform gewerkt gaat worden, dat iedereen gebruik kan maken van hetzelfde zaaksysteem, zonder lokale uitzonderingen of technische workarounds. Binnen het OM zijn proceskringen aan de slag om deze uniforme processen te ontwikkelen. De implementatie ervan vindt in de lijn plaats.

Het programma EMMA geeft invulling aan de uitvoering van de strategie die is beschreven in het BIPOM en heeft als doel de 7 zaaksystemen te vervangen en de werkprocessen binnen het OM te uniformeren.

Klaar voor het nieuwe wetboek van strafvordering

Het programma Modernisering (vernieuwing wetboek op de strafvordering) analyseert en interpreteert de aanstaande wetswijzigingen en vertaalt deze naar procesaanpassingen en systeemeisen en wensen. Dit deeltraject is daarmee input voor Emma. Ontvlechting tussen OM en ZM. Daarnaast hebben OM en ZM afgesproken om de gezamenlijke systemen (GPS/NIAS) te ontvlechten en in de eigen organisatie alternatieve systemen te ontwikkelen. Het doel is om vanuit de eigen onafhankelijke positie met gescheiden systemen en processen tot goede samenwerking te komen daar waar er nu nog gewerkt wordt met gezamenlijke systemen.

Eisen

– De kandidaat heeft een afgeronde wo opleiding / wo werk- en denkniveau.

– De kandidaat heeft aantoonbaar minimaal 5 jaar ervaring met het werken op het snijvlak van business en ICT. Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft aantoonbaar minimaal 5 jaar ervaring als programmamanager in grote veranderprogramma’s. Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft ervaring met ontwikkelen en implementeren zaakgericht werken/zaaksystemen. Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft kennis van moderne ontwikkelmethoden zoals Safe/Agile Scrum. Dit blijkt uit het cv.

Wensen

– De kandidaat heeft x-aantal jaar ervaring met het werken op het snijvlak van business en IC. Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft x-aantal jaar ervaring als programmamanager in grote veranderprogramma’s: Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft werk/advieservaring binnen de rijksoverheid bij organisaties waarbij spr van juridisch-administratieve processen en een IV/ICT component: Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft ervaring met Low Code ontwikkelplatforms: Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft ervaring als Product Owner: Dit blijkt uit het cv.

– De kandidaat heeft ervaring als agile coach: Dit blijkt uit het cv.